Vanilice
Malo drugačije vanilice
- Recepti
Da li ste znali da su vanilice proglašene za najbolji sitni kolač od strane stručnjaka kulinarskog sajta “food52”?
Istini za volju, nije da nam trebaju stručnjaci kulinarskih sajtova da potvrde ono što mi, lokalni slatkoljupci, već dugo znamo.
Svaka domaćica ima svoj tajni recept za ovu poslasticu, sigurna sam. Ali, ovo je recept za malo drugačije vanilice.
Volim da se igram ukusima, a posebno da u tradicionalne recepte dodam malo 21.veka. (Uostalom, i ulje šljive je jedan od načina da se čuvena srpska šljiva prikaže u novom ruhu.) Za koktel povodom otvaranja izložbe u Muzeju savremene umetnosti, na primer, kockaste vanilice delovale su sasvim prikladno.
U recept za vanilice, ovom prilikom, umešali su se ulje i brašno od koštice šljive, u količini koja ovim kolačićima daje samo blagu notu marcipana, a ne narušava strukturu i vazdušastost. Takodje, ponekad vanilice filujem ganaš kremom umesto pekmezom, kada posebno želim da naglasim aromu koštice šljive.
Da ne dužim, ovo su sastojci:
230 gr putera
20gr ulja koštice šljive
250 gr šećera
3 žumanca
1 celo jaje
2 kesice vanilin šećera
230 gr mlevenih oraha
20gr brašna od koštice šljive
brašno
pekmez po slobodnom izboru
prah šećer
Za ganaš krem:
100g čokolade za kuvanje
100ml slatke pavlake
kockica putera
kašika ulja od koštice šljive