Jedna od najsrećnijih grešaka u istoriji
O nastanku ove poslastice kruže razne priče. Zajedničko im je mesto nastanka čuvene torte – predivni Kapri. U svakoj od legendi poslastičar je ili zaboravio da doda brašno ili greškom stavio bademe umesto brašna. Torta Caprese, najsrećnija greška, svakako je remek delo italijanskog poslastičarstva. Raskošnog je ukusa. Veoma se jednostavno pravi , od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Kažu da je prvobitni recept sa bademima, neki kažu može i sa lešnicima. Kod nas ima taj neodoljivi šmek ulja i brašna koštice šljive.
SASTOJCI:
5 jaja
200 gr šećera
180 gr putera
20gr ulja od koštice šljive
200 gr crne čokolade
250 gr mlevenih badema,oraha, lešnika I brašna od koštice šljive
1 vanilin šećer
PRIPREMA:
Bademe i lešnike samleti u blenderu, da ostanu malo krupniji, a zatim dodati brašno od koštice šljive. Rastopiti na pari puter i čokoladu, ostaviti ih da se prohlade, povremeno mešajući da se ne napravi korica.
Penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilom pa umešati smesu od orašastih plodova i brašna koštice šljive. Dodati ulje koštice šljive, a zatim otopljenu čokoladu i puter. Na kraju polako umešati šne od belanaca.
Torta se peče oko 40 minuta u puterom podmazanom kalupu sa pokretnim ivicama, na temperaturi od 180 stepeni.
Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu.
Torta je bez glutena. Kalorijska vrednost za 100 grama je oko 400cKal. Ukoliko želite verziju torte bez dodatog šećera, možete je napraviti sa eritriolom koji ima nizak glikemijski index.