Čuvena Čumić Tombola nije ista bez Čuvenog Čumić Gulaša. U skladu sa situacijom, ove godine se naša tombola održava online. Za malo Čuvenog Čumić raspoloženja delimo sa vama recept za gulaš, koji ste prethodnih pet godina bili u prilici da probate na našem novogodišnjem događaju. Pripremite gulaš za Vaše ukućane i u bezbednom okruženju toplog doma partite izvlačenje nagrada u Instagram live prenosu, u utorak, 29.12. 2020. od 19h. Srećno!
Sastojci za 8 osoba:
– 800 g junećeg mesa
– 200g svinjskog mesa (npr. plećka, ne but…nešto masnije)
– All nut Ulje koštice šljive
– 500 g crnog luka
– 400 g šampinjona
– 200 g raznih pečuraka (šitake, vrganji, lisičarke…šta nađete, mogu i suve)
– Svinjska mast
– Začini: so, Spice up biber, lovorov list ili Spice up mleveni lovor Spice up paprika, (ostalo po volji i ukusu, mi stavljamo još i žalfiju, majčinu dušicu – timijan)
– 100 g šumskog voća – zamrznuti miks, ili malo svežeg voća ili voća iz kompota – najbolje su borovnice, maline, jagode…
– Malo meda ili šećera ili seckane suve šljive(par komada)
– Beli luk količina po želji
– Sok od paradajza
– Crno pivo – 0,5l
Priprema:
Na nekoliko kašika masti upržiti crni luk i manju količinu krupno iseckanog belog luka. Kad luk postane staklast dodati meso iseckano na sitnije komade. Dobro mešati i paziti da luk ne zagori. Kada se meso proprži i potamni sa svih strana dodati malo piva, soka od paradajza, so, biber, lovorov list i ostale začine. Dodavati jos tecnosti po potrebi. Kada je meso napola skuvano dodati pečurke i jos malo posoliti i pobiberiti. Sve dobro promešati i na slabijoj vatri uz mešanje krčkati, paziti da ne zagori. Dodavati pivo po potrebi, može i voda, ako uvri.
Pred kraj kuvanja dodati voće i med.
Kada se voće ukuva, probati pa po ukusu dodati još začina, sitno seckani beli luk, nešto ljuto za one koji vole(ili tucana paprika, ili ljuti sos)
I za kraj, dodajte par kašika ulja šljive, kako biste ukus gulaša doveli do savršenstva.
Služi se uz kuvanu testeninu, palentu ili u lepinjama. Pred služenje dodati parmezan.
Ne zaboravite da je gulaš lepši kada se podgreva, pa ga možete spremiti i par dana ranije.
Prijatno!